Mer rörelse och bra mat till barnen och billigare äkta mat till oss alla

Livsmedelverket går i dagarna ut med ett förslag till nya kostråd där man också understryker vikten av fysisk aktivitet och energibalans. På flera punkter tycker jag att Livsmedelsverkets förslag är klokt och påminner om den kost som vi nu lever efter och som vi upplever är så mycket hälsosammare än den traditionella, svenska husmanskosten. Exempelvis äter vi betydligt mindre kött, mer fisk, mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter samt antiinflammatoriska grönsaker och kryddor. Vi har också dragit ner radikalt på vitt mjöl och tillsatt socker.

Däremot tycker jag att det är tråkigt att Livsmedelverket håller fast vid sina lättprodukter i form av magra mejeriprodukter och smörgåsfett. Vi äter äkta mat, det vill säga riktigt smör och vanlig fil och yoghurt, vilket jag absolut tror är rätt. Men, såklart handlar allt om balans, även vad gäller äkta mat.

Livsmedelsverkets förslag till råd om Bra matvanor – i korthet
• Ät lagom mycket.
• Rör på dig minst 30 min varje dag. Ta pauser i stillasittandet.
• Ät mycket grönsaker och frukt, minst 500 gram/dag. Välj gärna grova grönsaker, som rotfrukter, baljväxter, kål och lök.
• Ät mindre rött kött och chark, högst 500 gram/vecka. Välj med omsorg om miljö och djurhälsa.
• Ät fisk 2-3 gånger/vecka, variera sorterna. Välj miljömärkt.
• Välj fullkorn i stället för vitt mjöl.
• Välj magra, osötade mejeriprodukter.
• Matfetter gjorda på nyttiga oljor, till exempel rapsolja, till matlagning och Nyckelhålsmärkta smörgåsfetter.
• Mindre socker, särskilt från söta drycker, godis, glass och bakverk.
• Minska på saltet, men använd joderat salt.


Mer rörelse och bra mat i skola och barnomsorg!

Jag hoppas att man på skolor och förskolor får möjlighet att följa huvuddragen i dessa förslag.
Mer fysisk aktivitet för barnen! Det tycker jag är viktigast av allt. På vår förskola är barnen ute mycket. Ofta i skogen och på stranden. För oss som föräldrar känns det extremt viktigt vid val av förskola.

Vad gäller maten så hoppas jag att skola och barnomsorg får ekonomiska ramar som möjliggör en ännu bättre mathållning. Mindre kött, men det kött som serveras ska vara av hög kvalitet. Mer fisk och närodlade, giftfria grönsaker. Och självklart, bort med Lätta och Lättmjälk från skol- och förskolekök!

Lär barnen att rör på sig och att äta rätt från början så bygger vi successivt ett friskare samhälle!

Ekonomiska incitament för billigare bra mat

Jag tycker att det behövs ekonomiska incitament från allra högsta ort för att svensken i allmänhet ska ha råd att äta nyttigare. Det är dyrt att äta bra idag. När vi drog ner på vår köttkonsumtion trodde jag att det skulle bli billigare att handla mat. Det blev tvärtom! Nyttiga produkter som oljor, grönsaker, frukt, nötter och så vidare kostar mer än griskotletter och kycklinglår. Det måste till ändring vad gäller möjligheten att producera och leverera kostnadsmässigt konkurrenskraftig bra, äkta och gärna närodlad mat. Det onyttiga måste bli dyrare än det nyttiga!