Fullmatad med fjällinspiration efter funäsweekend

Som Hjulsnurrläsare tror jag att du har rätt bra koll på att jag och övriga familjen fallit pladask för Funäsfjällen. Fram till den här helgen hade jag bara upplevt den här delen av Härjedalen på sommaren, i samband med Fjällturen, men nu har även vinterfunäs satt outplånliga spår i mitt halländska hjärta.

Vi for upp till Funäsdalen i torsdags. Packade in sömniga ungar i bilen innan gryningen. Körde genom ett slasksnömosigt Sverige. Förvantsfullt sörplade vi termoskaffe och tuggade ostmacka. Spänningen steg nånstans vid Hede där snön blev vitare och djupare och vi gång på gång fick krypa genom renflockar som slickade salt på vägen. Och så plötsligt tornade Berget majestätiskt upp sig framför oss. Vi var framme! Det tog oss bara drygt tio timmar att ta oss från ett brunt, fult sydsverige till en gnistrande, vit vintervärld.

Elin, Ingar och William välkomnade oss med lasagne och grymma helgplaner. Snöscooter, skidåkning, fatbike... Å vad jag älskar den där fjällandan - det är ute i friska luften man lever! Jag hade kunnat skriva en roman om den här helgen. Det har varit några av de roligaste och mest innehållsrika dagarna i mitt liv. Men ingen vill läsa en roman i bloggform, så jag nöjer mig med en lista.

Vinterfunäs fem värstingar @Nellie

Att susa fram på snöscooter i den vidsträckta fjällvärlden omgiven av vit snö, blå himmel och miljoner iskristaller.
"Vi stannar vid ett vindskjul och tänder en liten brasa. Grabbarna busar i snön. Signe sover i kälken. Elin borrar hål i tjärnens tjocka istäcke och grabbarna sätter sig på en snowracer och metar. Det är tyst, stilla och obeskrivligt vackert. Det blir inget napp. Men vad gör det en dag som denna?"


Att gå på skidor över fjället.
"Elin kryssar mellan de krokiga, snötyngda fjällbjörkarna. Jag tar mig fram så gott jag kan. Trillar gång på gång. Känner mig som en liten unge och har så jäkla kul. Vi skidar över en gärdsgård (!) och Bruksvallarna kikar fram nedanför oss. Snöscootrarna är parkerade och ungarna väntar. Jag har inte en aning om hur lång tid vi gått på skidor. Det är skönt för någon som annars är slav under klockan."

Att sladda runt i snön på feta cykeldäck.
"Vilken sjukt skön känsla. Att cykla på snö. Inte genom snö som hemma. Att metodiskt och tyst trampa uppför fjällsluttningen, tätt i baken på Ingar. Skog och snö, rundtramp och hjärtats slag. Och sen, snabbt nerför igen och ut på sjön. Himlen är mörkt lila, ljusen från byn blänker på andra sidan och det är cykelmagi. Nu fattar jag det där med fatbike."

Att vara gäst i Elins kök.
"Vi börjar dagen med en kopp kaffe. Fortsätter med en stadig frukost. Utanför fönstret ljusnar det. Ungarna äter mer än nånsin. Fjälluften gör oss hungriga. En dag och massor av upplevelser senare tänder vi stearinljus och äter röding och älg. Dricker rödvin. Sanslöst gott."

Att vinterfunäs faktiskt lyckas överträffa mina förväntningar.
Jag kunde helt enkelt inte föreställa mig något så perfekt. Men vet du vad, det är precis lika storslaget på sommaren. Jag har fallit handlöst och då har jag ändå inte varit där när funäsborna själva säger att det är som bäst; på våren och hösten.
Nu ser jag extra mycket fram emot Fjällturenveckan i mitten av juli. Jag är fullmatad med fjällinspiration! Förresten håll koll på fjällturen.se, det blir en vecka med massor av cykellycka - för alla!Kommentarer

 1. Fjällbiten kan man säga! Det är det är det här som är så häftigt här uppe, alla årstider och vinter på riktigt när det är vinter. Låter som det inte var sista gången som du åker upp en vinter!;-)
  Föressten, din beskrivning av fatbike var huvudet på spiken. Jag föll handlöst, har fått låna den igen helgen och kunde ha cyklat hela dagen om benen orkat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åååå så kände jag med - ville aldrig sluta cykla fatbike om det nu inte varit för att det blev så himla kallt nerför. Ni ska vara så glada att ni har fjällvärlden i ert liv!!!Men den är ganska nära oss ockå, bara tio timmar bort=)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lämnar cykeluppdraget - regional utveckling väntar

Nytt jobb, cykelpendling och tillbaka på stig - och du, vi ses väl på Alliansloppet?

Avsliten hälsena - ingen stigcykling på länge - men jag kommer tillbaka