Damstart, tätgrupp och fjärdeplats på Cykelvasan

Cykelvasan är den tävling på året som får mitt största fokus. I år fick vi dessutom egen damstart, vilket gav oss tjejer förutsättningar att tävla på riktigt. Min förhoppning var naturligtvis att gå med tätgruppen i startbacken och sen hänga i så länge som möjligt. Startfältet var som alltid mycket starkt och jag var extremt taggad. På Vasan kan jag ta nästan hur mycket smärta som helst.

Lördag 4.45. Klockan ringer. Äter gröt och tackar övre makter för blå himmel. Barnen är hos mina föräldrar i Moraparken. Jag kan förbereda mig utan att vara mamma. Skönt! När vi kommit till startområdet lägger jag in min Wilier 101X i fållan och värmer upp på Julianan. I startlistan är vi nästan 50 tjejer och det är avgörande att vara med från start.

Vasaloppets signatur i högtalarna. Massor av publik, kameror, filmkameror. På min ram sitter en GPS som gör det möjligt att följa min resa på nätet. Det är spännande, pirrigt, magiskt. Pang! Vi är iväg! När masterbilen släpper oss lägger jag mig som andra hjul. Perfekt position. Jennie går upp och ökar farten. När vi är uppe är vi en grupp på sex cyklister som gått med. Jag är en av dem och mina ben känns bra.

Egen damstart på Cykelvasan 2016 - historiskt!


Med i gruppen som gått loss är Jennie Stenerhag, silvermedaljör på marathon-EM, Ida Jansson, juniorvärldsmästarinna i XCO, Felicia Ferner, Åsa Erlandsson, Louise Rundqvist och jag. Vårt samarbete fungerar väl och vi håller ett lagom högt tempo. När vi går in på mer stiglika partier körs det hårt, liksom i uppförsbackar och mot spurtpriser. Efter Mångsbodarna försvinner Louise. Fem kvar. Jag känner mig fortfarande fräsch och det är fantastiskt roligt att tävla med bara tjejer. Och vilka grymma cyklister de är! Jag har ingen chans att köra för något spurtpris, när Jennie och Ida sätter fart går det brutalt fort och jag fokuserar bara på att komma med gruppen genom depåerna.

Mina svärföräldrar langar åt mig i Risberg. Åsa försvinner och när vi har halva sträckan kvar till mål är vi bara fyra. Vi ligger på rätt hårt och det gäller att vara alert och inte tappa en meter. Men det är tacksamt att ligga i grupp då det ger möjlighet till mikrostunder av "vila" och återhämtning. När vi närmar oss Evertsberg och bergspriset ökas farten rejält. Jag är inte riktigt med på noterna och tappar några meter. Körningen in mot depån är väldigt tuff och jag klarar inte att täppa. Tappar direkt 15 sekunder. Efter depån missar funktionärerna i vägkorsningen att visa mig rätt väg. Får stanna upp och vända cykeln. Jag ser Felicias röda tröja försvinna. F A N! Jag hade inte klarat att täppa ändå, men lite retligt att man inte är mer alerta i den korsning där den stora felkörningen gjordes förra året.

Jag kör sedan de dryga 40 kilometerna till Mora själv. Skymtar tätgruppen i nån av de långa stigningarna, men klarar såklart inte att gå ikapp. Mitt fokus blir istället att hålla min fjärdeplats. Det är hårt att köra själv. Den sista timmen är min puls under tröskel vid nåt enstaka tillfälle, men jag har nött dessa stigar förr och jag vet att jag klarar det.

I Moraparken möts jag av hundratals personer som hejar, peppar, vinkar. Det är galet. Helt underbart. Min "vasafamilj" hejar mest av alla och jag bara älskar dem! På upploppet sträcker jag handen i luften. Jag vinner inte tävlingen, men jag vinner fjärdeplatsen efter mitt livs Cykelvasa.

Tack Vasaloppet - vi fick tävla på riktigt! 

Hinner krama min fantastiska coach Emma innan jag blir infångad av en dopingkontrollant. Missar därmed Ulfs och de andras målgångar, hinner inte njuta i målfållan som man bör, men får istället vara med om att kissa i kopp med sällskap av en trevlig dopingkontrollant och imponeras av hur professionellt anti-dopingarbetet fungerar.

Tack Vasaloppet för att ni gav oss möjligheten att tävla under rättvisa förhållanden. Det blev en väldigt fin tävling där starkaste tjej vann och där vi alla fick konkurrera på lika villkor. Nu hoppas jag att vi får göra det även på långlopps-SM om några veckor.

Tips! SVT´s sändning Cykelvasan på 35 minuter ser du här >>
Cykelvasan 2016 - topp 10


1 Stenerhag, Jennie, Falu CK 03:07:49
2 Jansson, Ida, Falu Ck / Team Lapierre 03:08:04
3 Ferner, Felicia, Borlänge CK 03:08:48
4 Larsson, Nellie, CKX/Cykelmagneten 03:11:29
5 Edvardsson, Angelica, Cykloteket Racing Team 03:17:10
6 Rundqvist, Louise, Värnamo CK/Boddan Cycl. 03:17:11
7 Erlandsson, Åsa, Varbergs MTB/Haibike 03:17:13
8 Jepson, Erika, CKX 03:17:18
9 Sömskar, Johanna, Norbergs CK 03:18:25
10 Kjellqvist, Fanny, Godegårds SK cykel 03:18:26

"Vasafamiljen" - tack för ert stöd, all hjälp - ni är bäst!


Min cykel på Cykelvasan 2016

Wilier 101X - hardtail
Shimano XTR hjul med Specialized Fast Trak och Renegade


Hur har du och Vasaloppet det?

Jag och Cykelvasan har en mycket bra relation. Vasan gödslar varje år min cykelkärlek och tävlingshunger.

 • 2010 körde jag 45 km. Jag ammade Hjalmar, 3 månader, precis innan start. Power!
 • 2011 hade jag sällskap av Ulf hela vägen och "vann" damernas motionsklass. 
 • 2012 grät jag av lycka efter målgång och en topp 10 plats. 
 • 2014 var jag nybliven tvåbarnsmamma och en väldigt nöjd åtta. 
 • 2015 året blev jag sexa, nio minuter efter segraren. Så nära, men ändå så långt ifrån. 
 • 2016 fyra och vansinnigt sugen på pallen!

Kommentarer

 1. Så jäkla starkt Nellie! Fasiken vad bra du är! Nästa år hoppas jag kunna följa dig. Du är så himla grym!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taaaack Jessica! Ja, nästa år gör vi sällskap! =)

   Radera
 2. Bra cyklat Nellie! Lycka till på långloppsSM! Synd att den inte går på Snapphaneturen nu när du kör elit! // Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna!!! Ja, ingen bana hade passat bättre för långlopps-SM än Snapphaneturen!!!

   Radera
 3. Bra cyklat Nellie! Lycka till på långloppsSM! Synd att den inte går på Snapphaneturen nu när du kör elit! // Anna

  SvaraRadera
 4. Åh, du är så himla grym och bra! Härligt att läsa överallt om hur fint damstarten funkade, hoppas på mer sånt framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elna! Ja, egna starter är verkligen en stor förbättring på flera sätt: säkrare, mer rättvist och framförallt mycket roligare!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lämnar cykeluppdraget - regional utveckling väntar

Nytt jobb, cykelpendling och tillbaka på stig - och du, vi ses väl på Alliansloppet?

Avsliten hälsena - ingen stigcykling på länge - men jag kommer tillbaka