It ain´t over until it´s over - SM-silver

Livet efter SM. Är här. Skönt. Men också lite tomt och lite konstigt. Inget skarpt mål i sikte längre.

Cykelvasan och Maraton-SM var mina två enskilt viktigaste tävlingar den här säsongen. Det är de som varit mina morötter under bistra vinterdistanser eller trötta monarkpass. Efter gårdagens Svenska Mästerskap i Ånnabonda kan jag bocka av dem båda. Med en mästerskapsmedalj i finaste silver i fickan.

Maraton-SM 2016

Inför årets Maraton-SM fanns det en stor guldfavorit och ett gäng pallaspiranter. Jag gick därför in i tävlingen med realistiska förväntningar. Det skulle bli en jämn tävling där det skulle krävas det lilla extra för ett riktigt bra resultat. Jag la krut på att förbereda mig så bra som möjligt. Sammanstrålade med mina föräldrar i Ånnaboda redan på fredagen och med dem som barnvakter kunde Ulf och jag ägna lördagen åt att reka bana och preppa. En grymt bra upplägg, som dessutom förgylldes av världens fetaste sol och klarblå himmel.

Startbacke, jakt och målraka

Min ambition är att gå med första grupp uppför startbacken. Men jag klarar inte att klamra mig fast då Jennie och Åsa går ifrån i den brantaste delen. De får en rejäl lucka till oss andra.

Sandra, Angelica och jag på toppen av startbacken.
Foto: Johan Fintling
Efter ett par kilometer är vi tre elittjejer och tre veteranåkare i en andraklunga. Vi försöker få till en effektiv klungkörning, men det går sådär. In på första stigpartiet ser jag till att ligga först och kör på, ovetandes om vad som händer bakom mig. Plötsligt hör jag Angelica säga "vi har lucka". När vi kommer ut på väg igen är det bara hon och jag. Vi bestämmer oss för att köra och drar igång ett bra samarbete. Angelica är superduktig på snabba, tekniska nedförskörningar och jag får verkligen utmana mig själv för att hänga med henne. Det är jätteroligt och det fungerar bra. Ulf är typ all over Bergslagen denna SM-dag. Han ger oss tider på ett antal ställen och vi ligger mellan 45 och 90 sekunder bakom Jennie och Åsa. Vid ett tillfälle ser vi dem framför oss.

Det är en tuff bana. 76 km. 1100 höjdmeter. Vi jagar hårt, samtidigt försöker jag spara lite på krafterna för att ha lite marginal när vi går in i de långa klättringarna på banans andra del. Matar in en Booster när vi närmar oss Klockhammar och den tre kilometer långa backen. Stålsätter mig mot smärtan som jag vet ska komma. Vi växelkör ett par omgångar, sen märker jag plötsligt att Angelica tröttnar lite. Fortsätter trampa och nästa gång jag tittar bakåt har det blivit en ordentlig lucka mellan oss. Matar på i den långa nedförskörningen. Jag kör för pallen.

I mitt huvud ekar Coach Emmas enkla tips It ain´t over until it´s over. En liten bit upp i den sista långa backen ser jag så en cyklist framför mig. Åsa har fått släppa Jennie och det syns att hon är trött. Jag närmar mig ganska snabbt och när jag passerar är allt mitt fokus på backen framför mig. När jag når backens krön tittar jag bakåt. Hon är kvar i backens brant.

It ain´t over until it´s over. Jäklar vad jag kämpar de där sista långa kilometerna in mot Ånnaboda. 10 km kvar. 5 km kvar. Ulf som dyker upp i en korsning och ropar att det är fritt bakom mig. Pappa som hejar som en galning när jag passerar campingen. De sista backarna. Målrakan. Wohoo! SM-silver!

Jennie Stenerhag, guldfavoriten, gör en stark avslutning och vinner med sex minuter. Hon är i en dimension för sig även denna säsong. Åsa går i mål en minut efter mig.

Efter en lång väntan blir det prisceremoni och nationalsång. Det känns så fantastiskt bra att få stå där, med en liten oansenlig silverplatta runt halsen och bara njuta av stunden.

Tack min fina familj för att ni låter mig leva min cykeldröm. Och tack Coach Emma på Toppfysik för all klokskap du delar med dig av.
Vilken insats han gör! 

Ulf glömde kameran hemma. Så han tog med sig vår lilla actionkamera i langabilen. Här är hans SM-film.


Damer Elit

1 Jennie Stenerhag Falu Cykelklubb 03:02:00
2 Nellie Larsson Cykelklubben X 03:08:04
3 Åsa Erlandsson Varbergs Mountain Bike Club 03:09:00
4 Angelica Edvardsson Föreningen Cykloteket Racing Team 03:14:21
5 Sandra Backman Cykelklubben X 03:17:39
6 Felicia Ferner Borlänge Cykelklubb 03:23:37
7 Alicia Petersdotter Kolmårdens Mountainbike Klubb 03:30:50

Herrar Elit - topp 3
1 Emil Lindgren Serneke Allebike Cykelklubb 02:31:38
2 Michael Olsson Serneke Allebike Cykelklubb 02:31:40
3 Matthias Wengelin Almby Idrottsklubb 02:34:32


Kommentarer

  1. Du är kung (eller drottning kanske låter bättre). Grymt jobbat och grattis.
    /Sjukgymnasten.

    SvaraRadera
  2. WoW! Som du kör. Och med allt familjepusslande också. Välförtjänt, imponerande, grattis!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lämnar cykeluppdraget - regional utveckling väntar

Nytt jobb, cykelpendling och tillbaka på stig - och du, vi ses väl på Alliansloppet?

Avsliten hälsena - ingen stigcykling på länge - men jag kommer tillbaka