Första året på Lapierre - vilken kalassäsong det blev

Foto: Christel Lind

Jag trodde det skulle vara svårt att summera den här säsongen. Jag har inte klarat att greppa helheten när jag försökt lite snabbt i tanken. Men det är ju inte alls svårt att summera! Om jag blundar en stund och låter minnet panorera 2017 dyker det upp så många fantastiska bilder. Vilken cykelsäsong det blev! I år också! Delar av den blev kanske inte riktigt som jag hoppats, men som helhet blev den kalasbra.

Hojjar, brillor, ryggor, rumpsalvor och käk - stolt ambassadör för de bästa produkterna 

Jag är tacksam över de goda samarbeten jag haft i år och jag är  stolt ambassadör för produkter som jag själv väljer framför andra. Genom Vartex och Team Lapierre Sweden har jag fått möjlighet att cykla på fantastiska hojjar och övrig utrustning, exempelvis hjälm och skor från Spiuk, hjul från American Classic och däck från Schwalbe, har fungerat klanderfritt. Jag har blivit ett med mina slipade sportglasögon från Synsam Sport och mina ryggsäckar från Coxa Carry har burit min börda på många distans- och pendlingspass. Produkter som kedjeolja och rumpsalva tar jag från Squirt, energin från Winforce och självklart servar jag mina cyklar hos pojkarna på Cykelmagneten. Det har också varit roligt att samarbeta med arrangemang som Fjällturen och Alliansloppet, eftersom jag gillar arrangörer som vågar testa nytt, satsar på damerna och som bjuder på det lilla extra.

Fler träningstimmar, mer teknikträning och den härliga cykelpendlingen

På träningsfronten kan jag nu, i början av månad tio, summera nästan lika många träningstimmar som jag gjorde totalt 2016. Och då hoppas jag skramla ihop ganska många fler innan årets slut. Så ambitionen att öka träningsmängden är det check på. Tack vare coach Emmas varsamma planering upplever jag inte att den ökade träningsdosen lett till ökad belastning, vilket ju är väldigt positivt.

Sedan jag började mitt samarbete med Emma och Toppfysik har jag fokuserat en hel del på cykelteknik och stigkörning, vilket jag upplever börjar ge resultat. Jag känner mig tryggare på nya banor och tycker det är mycket roligare med utmanande terräng nu än tidigare.

Cykelpendlingen har varit en viktig del av min träning 2016/2017. Det är tidseffektivt, men framförallt så mår jag bra av att pendla. Det är något som alla kan göra, så det rekommenderas varmt!

Två outstanding träningsresor

Två träningsresor blev det. Det är lyx det!  I februari tre veckor i Sydafrika med ofattbart mycket fin cykling. En stor upplevelse. I april gjorde jag och Ulf en veckas landsvägsträning i Andalusien . Många mil, många höjdmeter. Väldigt bra vecka.

På Jennie Stenerhags bakgård i Stellenbosch

Ulf på väg till toppen av "The Beast" i Andalucien

Etapplopp gav blodad tand och mina fem bästa långlopp 

I resultatlistan står det två etapplopp utomlands, 11 långlopp och fyra X-cup. Just etapploppen, Knysna Bull i Sydafrika och Epic Israel, är riktigt häftiga upplevelser som gett blodad tand. Jag hoppas få möjlighet att köra fler etapplopp och gärna i team, eftersom jag tyckte det är riktigt kul. Läs mer om Epic Israel här >> och om Knysna Bull här>>.

Åsa Erlandsson och jag på Epic Isrel

Mina skadeproblem i juni ställde till det ganska mycket och påverkade tävlingarna i juli och augusti och då särskilt långlopps-SM och Cykelvasan, som ju var mina stora mål den här säsongen. Men andra tävlingar kom att bli desto bättre och det är egentligen positivt. Det här är årets fem långlopp som jag tänker på när det vankas monarkintervaller i vinter:

Billingeracet 

Jag skulle egentligen kört i Uppsala den helgen, men en magsjukekris (på Signe) i bilen upp tvingade oss att vända hem. Ett snabbt tillfrisknande gjorde det möjligt att dra till Skövde istället. Tur var det, för jag fick uppleva den där underbara, och ganska sällsynta, känslan av form. Jag slutade tvåa och var så glad över en bra inledning på säsongen.

Lida Loop 

Jag var skitnervös innan start, men på banan släppte det och det blev en riktigt rolig tävling i utmanande terräng. Lyckades vinna duellen om tredjeplatsen, vilket jag är nöjd med.

Häftig terräng på Lida Loop. Med Felicia Ferner.

Birbeinerrittet 

Körde Norges största cykelevent för första gången och egentligen mest för att lära och se. Det blev en av cykelårets mest minnesvärda dagar och mersmak på den. Slutade sexa i ett bra startfält.

Pushing hard på norska fjäll

Bockstensturen 

Första gången jag körde Bockstensturen och vilken en superfin långloppsbana. Hade en riktigt bra känsla i kroppen. Utmanade om segern, men fick nöja mig med andraplatsen.

Västgötaloppet  

Ulricehamn bjöd på mycket lera, en del backar och en riktigt bra avslutning på säsongen. Jag gick in som supernöjd tvåa, vilket också gav mig andraplatsen i totalen i Långloppscupen.

Tvåa i Långloppscupen 2017.
Vinnare var årets långloppsgigant Jennie Stenerhag.

Team Larsson och mina supersupportrar

Jag är lyckligt lottad som har en sambo och två barn som delar min cykelkärlek. Hur hade det annars gått? Det hade nog inte blivit träningsresor och etapplopp, inte lika välhållna cyklar och ett antal träningspass färre, det är jag säker på. Att vi delar cykelintresset och att vi har kul, det är viktigast av allt. 

Viktigt är också det stöd vi får från våra familjer och kompisar. Föräldrar som passar barn och lagar mat, syskon som engagerar sig och vänner som sitter klistrade vid livesändningar. Det gör gott i cykelsjälen och det är förutsättningsskapande.

Nu säger Team Larsson tack och hej för det här året. På söndagar kör vi järnet på Cykelkids och snart börjar vi trampa mot 2018. Men först lite oktobercykling. Det är fint det.

Team Larsson 2017. Foto: Christel LindKommentarer

 1. Du är en förebild för oss motionärer!
  Hur många träningstimmar fick du ihop 2017?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Martin - så roligt att höra!
   2016 blev det runt 450 timmar och idag har jag nästan inkasserat det, så med tre månader kvar av 2017 så blir det några fler det här året=)

   Radera
 2. Härligt att läsa!
  Bra trampat oxå :)

  Med vänlig hälsning, Grannen på Billingen förra året, grannen från Ramundberget på Campingen :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar