Energy bars för hungriga cyklister

Jag tycker det är riktigt smidigt att ha bars hemma. Lätt att slänga med i väskan när man ska träna direkt efter jobbet, som återhämtning efter gymmet eller nåt att tugga på när läget börjar bli kritiskt. Vi köper hem storpack, men det är rätt dyrt, så när tiden finns är det ju inte fel att baka egna.

Det gjorde jag och ungarna häromdan. Testade två nya recept och de blev kanonbra! Både den lite mer lättuggade varianten och vuxenbarsen som baseras på nyponskalsmjöl och är glutenfri med glutenfria havregryn. Recept efterfrågades och här kommer de!

Mina nyponbars - 24 st


  • 1 dl Risenta nyponskalmjöl
  • 1 dl Risenta solroskärnor
  • 1 dl havregryn
  • 50 g Risenta torkade tranbär
  • 100 g Risenta finhackade torkade fikon
  • 100 g Risenta finhackade hasselnötter
  • 2 krm salt
  • 50 g smör
  • 1 dl honung
  • 2 äggvitor

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Täck en form som är ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Rör samman nyponskalmjöl, solroskärnor, havregryn, torkad frukt, hasselnötter och salt i en bunke och ställ åt sidan. Blanda smör och honung i en kastrull och låt koka upp på mellanvärme. Sjud ett par minuter och ta sedan kastrullen från värmen. Låt smeten svalna något och vispa sedan ner äggvitan. Vänd ner smeten i grynblandningen och blanda noga. Bred ut smeten jämnt över formen. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt kallna helt och skär i portionsbitar.
www.risenta.se
 

Cykelkidsens bars - 10 st


 
  • 1 dl fiberrika havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrö
  • 1/2 dl sesamfrö
  • 1/2 dl russin
  • 1/2 dl torkade blåbär
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 1 msk kakao
  • 2 msk flytande honung
  • 2 äggvitor
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°C. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i honung och äggvitor. Klä en avlång brödform (ca 1 1/2 liter för 10 bitar) med plastfolie. Lägg ner smeten och pressa ned den ordentligt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kakan svalna av och kyl den innan den skärs i bitar ca 8-10 bitar.
www.ica.se
 
OBS! Går finemang att frysa!

 

Kommentarer