Bukten MTB

Bukten - en kväll på Kungsbygget

Det här är berättelsen om Bukten MTB - en liten klubb med stor plats i mitt hjärta.

För några år sedan drog Ulf och jag ihop ett gäng familjer för att cykla MTB lite då och då. Vi kallade det "Cykelkids". Det var enkelt och kravlöst, men himla skoj. Intresset växte snabbt och vi klarade inte att svara upp mot barnens behov. Du vet... barn, jobb, egen cykling, hus... tiden räckte helt enkelt inte till. Samtidigt ville vi så gärna att barnen skulle få cykla ihop!

Nya sätt att möta cykelintresset

Det fanns fler cykelentusiaster i trakten som var sugna på att göra nåt. En kulen kväll vintern 2018 var vi ett gäng locals som drack kaffe i vårt kök. Vi kom fram till att vi tillsammans hade drivkraften att starta en MTB-klubb. Men vi ville inte starta en traditionell idrottsförening. Vi ville testa nya sätt att möta det växande intresset för att cykla mountainbike.

Bukten MTB - alla är välkomna!

Så vi startade Bukten MTB - en klubb som struntar i kommungränser och åldersindelning. Som låter flickor och pojkar cykla tillsammans, som prioriterar barnen framför de vuxna och som tycker det viktigaste är att alla ska må bra, ha roligt och utvecklas efter sina egna förutsättningar. Alla ska känna sig välkomna till oss!

I maj 2018 bjöd vi in till vår första cykelaktivitet. Det blev succé! Jag glömmer aldrig hur bilarna välde in på parkeringen och snart var det barn på cyklar precis överallt. Det var så häftigt! Därefter har det rullat på och klubben har successivt växt.

200 medlemmar och över 500 i vår Facebookgrupp efter två år

Idag är vi cirka 200 betalande medlemmar (varav nästan hälften är under 18 år) och vi är över 530 medlemmar i vår Facebook-grupp. Säsongen 2019 genomförde vi 40 gruppaktiviteter under perioden april-oktober. Uppskattningsvis deltog i snitt 25-30 personer vid varje tillfälle. Det finns ett stort engagemang och intresse och det är otroligt häftigt att vara en del av Bukten MTB. Jag är så stolt över vår lilla klubb.

Buktenbanan  - skapad av lokala muskler

Under 2019 anlade vi en mountainbikebana på 12 kilometer på Hökafältet i Mellbystrand. Banan går i ett naturreservat och vi har haft god dialog med Länsstyrelsen under hela resan. Statkraft i Laholm sponsrade oss med ekstolpar och aluminiumskyltar - det är fint att vi med gemensamma muskler har  skapat en bana som både vuxna och barn kan ha roligt och må bra på.

Buktenbanan


Kommentarer